Case Study:

Hilltop Garden

Situated on a hill overlooking the picturesque Kent village of Bearsted, this garden was completely unusable; there were no level areas for the family to use.


The brief was to level off the garden and erect fencing around the perimeter in order to provide the family a private oasis so they could enjoy their outdoor space whilst keeping the views of the village below.

The biggest challenge to construction was that we had no kerbside delivery available to us; every block, bag, plant and roll of turf had to be brought up on the back of our little tipper.

The lower retaining wall, constructed of hollow concrete blocks, was integral to the finished garden as it allowed us to completely level the site. All soil from the top of the garden was re-used in backfill to bring up the levels on the lower part of the garden, doubling the usable space available to the client. "We have a garden now" was a term used throughout the build.

The porcelain wrap-around patio will give the family space to relax and entertain in the garden and the planting we have chosen gives a relaxing, yet contemporary and formal, feel.

We have kept in regular contact with the clients after the build and they remain extremely pleased with the result; stating that it has exceeded what they thought was possible.

The garden was enterd into the APL Awards 2022 exceeded expectations and made it to the final and Cowen Landscapes was picked from a record number of submissions.

https://www.aplawards.co.uk/2022-finalists-2